Begeleiding met assistentie van therapiehond

Samenwerken met een dier: paard, hond, kat, konijn, kip of cavia… op een helende manier. Het komt tegenwoordig vaker voor, al is een therapiehond in België nog niet erkend in tegenstelling tot in het buitenland. Vele generaties voor ons werd er reeds met assistentie van dieren gewerkt. Levinson beschrijft in zijn onderzoek dat honden lijken te fungeren als katalysators die een faciliterend effect kunnen hebben op de relatie tussen cliënt en therapeut, en dat de hond op die manier mensen in beweging kan brengen waar het anders niet meer lukt. Dit is zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. 

Er is een algemeen stimulerend en motiverend effect wanneer een therapiehond aanwezig is. Dit wil zeggen dat je alleen al door de aanwezigheid van de hond een omgeving creëert waarin je motivatie stijgt. Het doel is om op een laagdrempelige manier door middel van gesprek en gerichte oefeningen, je draagkracht/veerkracht te verhogen in het dagelijks leven en in interactie met anderen.

Elke persoon is uniek. Dit vraagt een specifieke begeleiding. Samen plannen we een intakegesprek zodat de doelstellingen van de therapie afgestemd kunnen worden op jouw noden. Tijdens het intakegesprek is mijn hond er nog niet bij. In een volgende gesprek stemmen we af waar ze een meerwaarde kan betekenen.

Begeleiding met
assistentie van
een therapiehond
is interessant
wanneer...

  • je je soms heel onzeker voelt, weinig zelfvertrouwen hebt
  • je moeite hebt om je te verbinden met andere mensen en je je meer op je gemak voelt bij een dier
  • je moeite hebt om verbinding te maken met je assistentiehond vanuit persoonlijk oogpunt
  • vertrouwen lastig is en voor jou tijd vraagt
  • je het moeilijk vindt om je emoties toe te laten, of omgekeerd: je heel emotioneel reageert in bepaalde situaties
  • je moeite hebt met grenzen, begrenzen
  • je niet altijd goed je ruimte of plaats durft in te nemen, jezelf te zijn
  • je verlegenheid, introversie in de weg zit om sociale contacten aan te gaan
  • je je soms alleen, eenzaam voelt

Ontdek je eigen innerlijke kwispelstaart

 Mensen zijn in het werken met een hond geneigd zich meer open te stellen. Er ontstaat een ontspannen moment waar de aandacht even naar het dier verplaatst wordt en de aandacht niet rechtstreeks bij jou ligt. Dit zorgt ervoor dat je jou meer op je gemak gaat voelen.

Een hond (ver)oordeelt niet, je bent goed zoals je bent. Hij/zij is je met liefdevolle, onvoorwaardelijke aandacht nabij, ondanks wat je mee draagt of hoe je denkt over jezelf. Het kan een hond niet schelen of je arm, rijk, dik of dun, mooi of lelijk bent. We hebben allen dat innerlijke stemmetje waarvan we soms graag het knopje willen vinden om het uit te zetten. Je gedachten nemen je op sleeptouw, je vindt geen rust, ervaart stress en loopt vast. De verwachtingen voelen te hoog en dat is lastig om mee om te gaan. Samen luisteren en verkennen we met mildheid en liefdevolle aandacht dat stemmetje, zonder oordeel.

Vaak is de dieperliggende oorzaak een soort ervaring(en) die voor jou zeer pijnlijk was, en die je nooit hebt durven voelen. Door dit niet te durven voelen ontwikkel je in je hoofd een stem die alsmaar zegt dat je het niet zult kunnen. Door begeleiding kun je leren omgaan met de stem of de angst. We geven samen aandacht aan de onderliggende pijn of gevoelens. Dit zorgt ervoor dat je jezelf rustiger gaat voelen zodat je meer vrije aandacht hebt om je te focussen op wat je wel wil. Je levenskwaliteit te verhogen waardoor je zelf met meer plezier en een innerlijke kwispelstaart door het leven kan gaan.

Een hond kan een bijdrage leveren in een gesprek door het geven van bepaalde reacties:

  • het vermogen om bepaalde gedragingen uit te voeren waarop de verwachte en gewenste uitkomst volgt (je merkt dat jouw gedrag invloed heeft op de gedragingen van het dier als je de hond iets vraagt en hoe die reageert)
  • het uitvoeren van een gedraging die je eerst eng vond en niet durfde (de hond leiden, leren volgen, de nabijheid van de hond bepalen, knuffelen, aaien, troost toelaten,…)
  • het geloof en vertrouwen dat je dingen kan laten gebeuren die gunstig zijn voor jezelf en voor anderen (als het dier enthousiaste, opgewonden, speelse of net rustige, ontspannen gedragingen vertoont naar aanleiding van jouw gedrag)

Mensen met assistentiehond

Mensen met een assistentiehond zijn welkom. Ik zet mijn eigen hond enkel in om samen te werken indien de behoefte er is. Samen gaan we kijken en werken rond wie jij bent in relatie tot je hond. Welke obstakels je ervaart en hoe je hier meer inzicht in kunt krijgen om een goeie band op te bouwen.
Assistentiehondentraining doe ik niet en verwijs ik in overleg door naar erkende verenigingen en/of hondengedragstrainers.

praktijk de lijsterbes Melle assistentiehond welkom

Therapiehond Skye

Skye is een volwassen border collie met een zacht, speels karakter. Ze is je heel graag nabij, kan rustig zijn en daagt je op een speelse manier ook uit. Ze heeft een hoge aaibaarheidsfactor, houdt van kinderen, samen spelen en is een emotionele spiegel. Border collies houden ervan om te werken en dat uit zich op verschillende manieren.

Ze heeft haar socialisatieproef afgelegd, haar toelating voor agility behaald. Samen hebben we ook wedstrijden gelopen. We houden van mooie wandelingen in de natuur, vooral in de bergen waar we samen terug opladen en soms ook als bergwandelgids groepen begeleiden. Hersenwerkjes en allerlei trucjes vindt ze ook ontzettend leuk om te doen.

Voor het welzijn van Skye, als hond, zet ik haar niet bij elk gesprek in. Ook een hond dient geregeld te ontspannen en stress te kunnen ontladen zodat ze er een volgende keer weer met enthousiasme kan bij zijn.

Mijn werkwijze als counselor is persoonlijk, authentiek en warm, no-nonsense en op jouw tempo. Zonder jouw verlangens, doelen als cliënt uit het oog te verliezen. Daarnaast gebruik ik mijn kennis, ervaring en kwaliteiten om me op jou af te stemmen. D.m.v. studie, ervaring, intervisie en supervisie heb ik mijn werkwijze verder geprofessionaliseerd en zorg ik er voor dat de kwaliteit van mijn dienstverlening gewaarborgd blijft. Mijn doel is om je via een afgestemd traject te ondersteunen op het gebied van groei, welzijn en relaties in jouw leven. Als counselor heb ik net als arts, psycholoog en andere hulpverleners geheimhoudingsplicht. Alles wat je met mij bespreekt, wordt geheel vertrouwelijk behandeld.

Prijs

50 euro per sessie van 1 uur

Je kunt je sessie annuleren tot 24 uur voor de afspraak.  
Als je later afzegt, wordt er verwacht om tegemoet te komen aan de prijs van je geannuleerde afspraak.

Ga naar de inhoud